Paszteciki z ciasta francuskiego w dwóch odsłonach



Wersja 1:
- 300g kiszonej kapusty
- 400-500g pieczarek
- sól, pieprz, mielony kminek, zioła prowansalskie, łyżka sosu sojwoego

Kapustę drobno posiekać, pieczarki pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię na niewielką ilość oleju. Doprawić i mieszając co jakiś czas, smażyć aż do odparowania płynu.

Wersja 2:
- puszka czerwonej fasoli
- kostka wędzonego tofu (180g)
- pół papryczki chili
- 4-5 ząbków czosnku
- sól, pieprz

Wszystkie składniki dosyć dokładnie zblendować.


Porcja z pierwszej i drugiej wersji starcza na dwa standardowe arkusze ciasta francuskiego. Masę należy rozłożyć równomiernie na arkuszu zostawiając z jednej strony około dwa centymetry pustego ciasta. Zwijać lekko dociskając od strony bez zapasu ciasta. Rolkę lekko ugnieść, pokroić na 3-4 centymetrowe paszteciki. Piec w 180 stopniach około 10-15 minut.