Ajwar

13:23




Składniki:
  • 4 duże czerwone papryki
  • pół małego bakłażana
  • 3-5 ząbków czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz
Papryki przekroić na pół, wyciąć środki. Bakłażana pokroić na grube plastry. Warzywa skropić oliwą, posolić, ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do miękkości. Zmiksować z czosnkiem i pieprzem na jednolitą masę. 

Może Cię zainteresuje:

3 komentarze

  1. Też kiedyś robiłam, ale trafiło niestety do szuflady "z pewnością jeszcze kiedyś zrobię"... i czekam tam od dwóch lat ;). Ja dodawałam jeszcze pomidory, bo robiłam w wersji łagodnej

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam słabość do ajwaru, zarówno tego łagodnego, jak i bardziej pikantnego, ale nigdy nie wpadłam na to, by zrobić go w domu. Często dodaję go do kanapek i różnych potraw, zresztą, to jeden z moich ulubionych sosów „do wszystkiego”. Przepis jest banalnie prosty i z chęcią go wypróbuję, chętnie zawekuję kilka słoiczków na zimę. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ajwar jadłem pierwszy raz, ale bez bakłażana.... powiem, że lepszy!:)Ja gotuję ostatnio z www.kcalmar.com. Polecam, jako inspirację:)

    OdpowiedzUsuń

Like us on Facebook

Subscribe