Burgery mocno czosnkowe z kaszą i tofu


Składniki:
  • 100g kaszy gryczanej
  • 90g wędzonego tofu
  • kopiasta łyżka suszonych płatków czosnku
  • łyżeczka płatków drożdżowych
  • łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • sól, pieprz
dodatkowo:
  • 2 bułki
  • topiący się wegański ser
  • sezonowe warzywa
  • ulubiony sos burgerowy
  1. Kaszę ugotować, odcedzić.
  2. Zblendować wszystkie składniki.
  3. Uformować kotlety (z tej porcji 2 sztuki)
  4.  Smażyć z jednej strony na rozgrzanej patelni.
  5. Obrócić kotlety, odsączyć papierem nadmiar tłuszczu na usmażonej stronie i położyć na kotlety ser. Smażyć jeszcze kilka minut. (jeżeli ser powoli się topi, polecam przykryć patelnię pokrywką)
  6. Złożyć burgera ze składników.