Sajgonki wegańskie



 
Składniki:

  • szklanka ryżu
  • pół szklanki granulatu sojowego
  • 1/2kg pieczarek
  • 2 małe cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 małe ostre czerwone papryczki chili
  • sól, pieprz, przyprawa "do mięsa mielonego"
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
Ryż ugotować. Granulat zalać wrzątkiem i po kilku minutach odcedzić. Czosnek, cebulę i papryczki bardzo drobno posiekać, podsmażyć na gorącym oleju. Dorzucić granulat, przesmażyć. Dodać grzyby i sos sojowy, dusić aż puszczona przez grzyby woda się zredukuje. Zdjąć z ognia, wymieszać z ryżem, doprawić. Teraz zwijamy sajgonki dosyć ciasno i wrzucamy na gotujący się olej. Smażymy na złoty/jasnobrązowy kolor.