Ciasto niebo w gębie




Na ciasto:
  • 30dag mąki
  • 20 dag wegańskiej margaryny (lub olej kokosowy, ale odrobinę mniej)
  • 3 łyżki ciecierzycy z puszki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka jogurtu sojowego
  • opcjonalnie 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Ze wszystkiego wyrobić ciasto, podzielić na pół i rozwałkować na identyczne placki. Piec ok 15 minut w 200 stopniach. Odstawić do wystygnięcia.

Na masę:
  • 20 dag wegańskiej margaryny
  • 25 dag orzechów włoskich
  • szklanka mleka sojowego 
  • 2/3-1 szklanka cukru pudru
Orzechy zmielić i zalać wrzącym mlekiem. Odstawić do przestygnięcia. Zblendować z pozostałymi składnikami. 

Dodatkowo:
  • 1,5kg kwaśnych jabłek, np. szarej renety 
 Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i prażyć w garnku aż do uzyskania gęstej masy. Gorące jabłka wylać na płat upieczonego ciasta i przykryć drugim. Odstawić do ostygnięcia, a następnie posmarować z wierzchu masą, udekorować, polać czekoladą.