Na ciasto:
- 30dag mąki
- 20 dag wegańskiej margaryny (lub olej kokosowy, ale odrobinę mniej)
- 3 łyżki ciecierzycy z puszki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka jogurtu sojowego
- opcjonalnie 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Ze wszystkiego wyrobić ciasto, podzielić na pół i rozwałkować na identyczne placki. Piec ok 15 minut w 200 stopniach. Odstawić do wystygnięcia.
Na masę:
- 20 dag wegańskiej margaryny
- 25 dag orzechów włoskich
- szklanka mleka sojowego
- 2/3-1 szklanka cukru pudru
Orzechy zmielić i zalać wrzącym mlekiem. Odstawić do przestygnięcia. Zblendować z pozostałymi składnikami.
Dodatkowo:
- 1,5kg kwaśnych jabłek, np. szarej renety
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i prażyć w garnku aż do uzyskania gęstej masy. Gorące jabłka wylać na płat upieczonego ciasta i przykryć drugim. Odstawić do ostygnięcia, a następnie posmarować z wierzchu masą, udekorować, polać czekoladą.