Ciasto niebo w gębie

13:28




Na ciasto:
  • 30dag mąki
  • 20 dag wegańskiej margaryny (lub olej kokosowy, ale odrobinę mniej)
  • 3 łyżki ciecierzycy z puszki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka jogurtu sojowego
  • opcjonalnie 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Ze wszystkiego wyrobić ciasto, podzielić na pół i rozwałkować na identyczne placki. Piec ok 15 minut w 200 stopniach. Odstawić do wystygnięcia.

Na masę:
  • 20 dag wegańskiej margaryny
  • 25 dag orzechów włoskich
  • szklanka mleka sojowego 
  • 2/3-1 szklanka cukru pudru
Orzechy zmielić i zalać wrzącym mlekiem. Odstawić do przestygnięcia. Zblendować z pozostałymi składnikami. 

Dodatkowo:
  • 1,5kg kwaśnych jabłek, np. szarej renety 
 Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i prażyć w garnku aż do uzyskania gęstej masy. Gorące jabłka wylać na płat upieczonego ciasta i przykryć drugim. Odstawić do ostygnięcia, a następnie posmarować z wierzchu masą, udekorować, polać czekoladą.


Może Cię zainteresuje:

4 komentarze

  1. Wspaniały przepis, właśnie takie ciasta lubię najbardziej :) Zapraszam na mój blog http://ekokuchnia.blog.pl/2016/04/06/salatka-z-kurczaka-z-olejem-kokosowym/

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam 😀
    Mam pytanie, to ma być ciecierzyca czy woda z puszki po ciecierzycy tzw aquqfaba?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Like us on Facebook

Subscribe