Bakława inaczej także baklawa lub baklava – deser rozpowszechniony zarówno w kuchni tureckiej, ormiańskiej, greckiej, bułgarskiej, jak i bałkańskiej. Klasyczną bakławę przygotowuje się z ciasta listkowego – zwanego niekiedy korą (bałkańska nazwa) lub ciastem filo (grecka nazwa) – przełożonego warstwami pokrojonych orzechów (włoskich lub migdałów) z cukrem lub miodem. Całość zapieka się. Po zapieczeniu kroi w romby, trójkąty, kwadraty i inne formy, a następnie polewa lukrem lub syropem zrobionym z wody, cukru i soku cytrynowego.
(Wikipedia)
Na masę:
- półtorej szklanki orzechów włoskich
- 1/3 szklanki cukru pudru
- skórka z jednej pomarańczy
- pół łyżeczki cynamonu
Ponadto:
- opakowanie ciasta filo
- 1/3 kostki margaryny wegańskiej lub podobna ilość oleju kokosowego
- sztuczny miód
- Zmielić orzechy i zmieszać z pozostałymi składnikami. Podzielić na 2 lub 3 części.
- Roztopić margarynę.
- Przesmarować spód blaszki, położyć arkusz ciasta. Przesmarować i położyć kolejny. W ten sposób ułożyć kilka arkuszy.
- Nasypać jedną część orzechów, przykryć arkuszem i powtórzyć punkt 3. Potem znowu orzechy i znowu ciasto.
- Całość pokroić na prostokąty/kwadraty/romby.
- Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec aż ciasto się zarumieni.
- Polać sztucznym miodem. (zamiast miodu możemy użyć bardzo rzadkiego lukru)
- Opcjonalnie posypać mielonymi orzechami, odłożyć na kilka godzin a najlepiej na całą noc, aby baklava namokła.