Guacamole swoje początki miał już w czasach azteckich. Oprócz awokado dodaje się także limonkę i sól. Poszczególne rodzaje guacamole mogą zawierać pomidory, paprykę chili, cebulę, kolendrę, czosnek i inne przyprawy. Spożywa się go zazwyczaj z plackami tortilla, chociaż Meksykanie dodają go do niemal każdej przystawki. Nazwa guacamole pochodzi z języka nahuatl, āhuacamolli (w języku nahuatl āhuacatl - awokado, molli - sos), w języku hiszp. wymawia się je jako guakamole. Istnieje bardzo wiele przepisów na przygotowanie tego sosu, które zależą zarówno od dostępności składników jak i od osobistych upodobań. Najczęściej podstawą potrawy jest roztarte awokado, szczypta soli i odrobina soku z limonki lub cytryny.
(Wikipedia)
Składniki:
- jedno dojrzałe awokado
- szczypta siekanych suszonych pomidorów (nie mylić z tymi w oleju) lub kilka posiekanych koktajlowych
- pół ostrej papryczki chili
- sok z połowy limonki
- sól
- Awokado obrać i rozgnieść widelcem.
- Dodać zblendowaną papryczkę, sok, pomidory i sól, zamieszać.