Ekspresowy przepis na ciastka, gdy akurat najdzie nas ochota na coś słodkiego, a sklepy już pozamykane, a te które otwarte daleko i z absurdalnymi cenami.
- pół kilo mąki
- 1/2 - 2/3 szklanki cukru (zależy jak bardzo słodkie lubimy)
- pół szklanki wiórków kokosowych
- pół szklanki oleju
- około pół szklanki wody
- tabliczka wegańskiej szekolady
- garść rodzynek
+ opcjonalnie łyżeczka proszku do pieczenia
+ opcjonalnie cukier migdałowy
Wymieszać suche składniki, dodać olej i potem stopniowo wodę. Konsystencja powinna nam pozwolić na wyrobienie ciasta. Czekoladę drobno siekamy, dorzucamy do ciasta razem z rodzynkami i mieszamy. Formujemy w rękach małe kulki, które potem rozpłaszczamy na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni na około 10-15 minut.