Wegańskie ciastka z czekoladą

15:06

veganza; wegańskie ciastka; wegańskie ciasteczka; wegańskie słodycze; weganizm; vegan

veganza; wegańskie ciastka; wegańskie ciasteczka; wegańskie słodycze; weganizm; vegan

 Ekspresowy przepis na ciastka, gdy akurat najdzie nas ochota na coś słodkiego, a sklepy już pozamykane, a te które otwarte daleko i z absurdalnymi cenami.

- pół kilo mąki
- 1/2 - 2/3 szklanki cukru (zależy jak bardzo słodkie lubimy)
- pół szklanki wiórków kokosowych
- pół szklanki oleju
- około pół szklanki wody
- tabliczka wegańskiej szekolady
- garść rodzynek
+ opcjonalnie łyżeczka proszku do pieczenia
+ opcjonalnie cukier migdałowy

Wymieszać suche składniki, dodać olej i potem stopniowo wodę. Konsystencja powinna nam pozwolić na wyrobienie ciasta. Czekoladę drobno siekamy, dorzucamy do ciasta razem z rodzynkami i mieszamy. Formujemy w rękach małe kulki, które potem rozpłaszczamy na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego  na 200 stopni na około 10-15 minut.


Może Cię zainteresuje:

4 komentarze

  1. Zrobię na 100% jak wrócę z holiday :) <3 wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. w sam raz dla ciasteczkowego potwora :)

    OdpowiedzUsuń

Like us on Facebook

Subscribe