Sezon na truskawki powoli dobiega końca, niektórym pewnie te owoce się już przejadły, wiec może warto trochę poeksperymentować w kuchni. Cebula, truskawki i chili być może nie brzmią jak najlepsi przyjaciele, ale mimo to tworzą całkiem udany triplet.
- kilogram cebuli
- kilogram truskawek
- 1-2 kostki tofu (2x180g)
- 3-4 papryczki chili
- 2/3 szklanki orzechów ziemnych
- główka kapusty pekińskiej
- sól, pieprz, oliwa
Cebulę obrać, pokroić w pióra. Podsmażyć na oleju. Dosypać około pół szklanki cukru, podgrzewać kilka minut, przemieszać. Tofu pokroić w bardzo drobną kostkę, papryczki posiekać i oba składniki podsmażyć na małej ilości oleju.
Kapustę umyć, poodkrawać wszystkie białe głąby. Żeby nic się nie zmarnowało można zrobić z nich np koftę KLIK ). Posiekać na dość duże kawałki. Duże truskawki poprzekrawać na pół, małe zostawić w całości. Wszystko razem wymieszać.