Kofta to danie bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymagające dużych umiejętności kulinarnych. Składniki są łatwo dostępne i nie uderzą nas bardzo po kieszeni. Przygotowanie zajmuje jednak trochę czasu.
(na bardzo dużą ilość):
- średnia główka kapusty
- 3 łyżki zmielonego kminku
- dużo chili
- dużo czosnku
- dużo soli
- 2 łyżki słodkiej papryki
- mąka pszenna
- mąka orkiszowa
- olej do smażenia
Kapustę umyć i bardzo drobno poszatkować/ zetrzeć na tarce. Obficie posolić, odstawić na kilka godzin i następnie odlać nadmiar wody. Dorzucić przyprawy, zamieszać. Zwykłą mąkę i orkiszową mieszamy w równych proporcjach. Stopniowo dosypujemy do kapusty aż do uzyskania konsystencji, która umożliwi nam formowanie zwartych kulek. Smażymy na głębokim oleju.