Kofta kapuściana

kofta z kapusty; kofta wegańska; veganza; weganizm; wegetarianizm; dania wegańskie; dania wegetariańskie; tani weganizm; tanie przepisy wegańskie; weganizm; przepisy wegetariańskie; smażone kulki; co zrobić z kapusty; dania z kapusty;
 
Kofta to danie bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymagające dużych umiejętności kulinarnych. Składniki są łatwo dostępne i nie uderzą nas bardzo po kieszeni. Przygotowanie zajmuje jednak trochę czasu.

(na bardzo dużą ilość):
- średnia główka kapusty
- 3 łyżki zmielonego kminku
- dużo chili
- dużo czosnku
- dużo soli
- 2 łyżki słodkiej papryki
- mąka pszenna
- mąka orkiszowa
- olej do smażenia

Kapustę umyć i bardzo drobno poszatkować/ zetrzeć na tarce. Obficie posolić, odstawić na kilka godzin i następnie odlać nadmiar wody. Dorzucić przyprawy, zamieszać. Zwykłą mąkę i orkiszową mieszamy w równych proporcjach. Stopniowo dosypujemy do kapusty aż do uzyskania konsystencji, która umożliwi nam formowanie zwartych kulek. Smażymy na głębokim oleju.