Wegańska rozpusta czyli sos pomidorowo-serowy

Jeśli jesteś wege istotą, która trafiła na ten przepis szukając zdrowych wegańskich opcji, czym prędzej klikaj na magiczny krzyżyk w prawym górnym rogu. Tym razem jest bardzo niezdrowo.

Sos wręcz banalny, nie trzeba wcale wielu składników:
- passata pomidorowa
- wegański topiący się ser żółty
- tofu
- sól, pieprz, słodka papryka w dużych ilościach. dla mocy można użyć ostrej, a owszem, można.

Ser i tofu zetrzeć na tarce na niedużych oczkach. Do rondelka wlać passatę, wrzucić starte tofu i przyprawy. Podgrzewać dużo mieszając. Gdy zacznie bulgotać, zdjąć z ognia i dodać ser, zamieszać i po minucie gotowe. Można polać na przykład uszka z kapustą i grzybami. U mnie sklepowe, bo mam ciekawsze rzeczy do roboty niż lepienie uszek. No dobra, akurat tym razem nie miałem. Ale komu by się chciało?

wegański sos serowy; veganza; wegański ser; sos serowy; passata; sos pomidorowy; vegan junk food; niezdrowe wegańskie jedzenie; violife; tofu; weganizm; wegański sos; wegańskie przepisy; kuchnia wegańska