Uwielbiam tempeh. Szczególnie ten smażony. Potrafię zasiąść przy stole i zeżreć cały plaster za jednym posiedzeniem. Co jednak jest lepsze od tempehu? Burgery z tempehu!
- opakowanie tempehu
- łyżka, dwie płatków owsianych
- odrobinę soli
- słodka papryka
Uprzedzając pytania co to jest tempeh, za Wikipedią:
Wystarczy zmielić i usmażyć kotleciki. Do burgera dołożyłem jeszcze ogórki, pomidorki koktajlowe (bo zwykłych nie było na chacie), kawałek wegańskiego sera żółtego, podpieczonego na suchej patelni boczniaka trochę jogurtu sojowego naturalnego. Mniam!
- opakowanie tempehu
- łyżka, dwie płatków owsianych
- odrobinę soli
- słodka papryka
Uprzedzając pytania co to jest tempeh, za Wikipedią:
tradycyjny składnik kuchni indonezyjskiej wytwarzany z ziaren soi poddawanych procesowi fermentacji. Ze względu na wysokie wartości odżywcze, a także charakterystyczną teksturę i smak, jest współcześnie szeroko stosowany w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej jako zamiennik mięsa oraz nabiału.
Wystarczy zmielić i usmażyć kotleciki. Do burgera dołożyłem jeszcze ogórki, pomidorki koktajlowe (bo zwykłych nie było na chacie), kawałek wegańskiego sera żółtego, podpieczonego na suchej patelni boczniaka trochę jogurtu sojowego naturalnego. Mniam!