Gdy byłem dzieckiem babcia przy wielu moich wizytach przygotowywała kakaowiec na cieście drożdżowym. Teraz gotuję i piekę sam po wegańsku, wiec przepis trzeba było zweganizować. Babcia aprobuje nową wersję.
Ciasto składa się z:
- mąki
- cukru
- margaryny
- cukru wanilinowego
- drożdży
- mleka sojowego
Proporcje jak zwykle na oko. Wyrośniętemu ciastu trzeba dać trochę czasu na wyrośnięcie, a dalej robimy tak jak makowca - rozwałkować na dość cienki placek. Posmarować margaryną/olejem i obficie posypać kakao i rodzynkami. Zwijamy zostawiając sporo wolnej przestrzeni pomiędzy zwojami. Wkładamy do formy, odstawiamy na pól godziny do wyrośnięcia i do piekarnika.
Ciasto składa się z:
- mąki
- cukru
- margaryny
- cukru wanilinowego
- drożdży
- mleka sojowego
Proporcje jak zwykle na oko. Wyrośniętemu ciastu trzeba dać trochę czasu na wyrośnięcie, a dalej robimy tak jak makowca - rozwałkować na dość cienki placek. Posmarować margaryną/olejem i obficie posypać kakao i rodzynkami. Zwijamy zostawiając sporo wolnej przestrzeni pomiędzy zwojami. Wkładamy do formy, odstawiamy na pól godziny do wyrośnięcia i do piekarnika.