Tym razem ponownie typowy wytwór przypadku czyli zbieranina lodówkowych resztek, która zgrała się w całkiem smaczną zapiekankę godną obfotografowania i opublikowania tutaj. Oszczędność, czasu, pieniędzy i zasobów naturalnych.
- pół drobno pokrojonego brokuła bez nóżek
- 1/3 kostki tofu
- pół szklanki hummusu (przepis TUTAJ )
- paczka ciasta francuskiego
- pół szklanki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oliwy
- kilka boczniaków
- sól, pieprz, ostra papryka
- opcjonalnie trochę topiącego się sera wegańskiego
Formę wyłożyć ciastem. Na spód dajemy brokuły, poszarpane grzyby, rozkruszone tofu. Polewamy hummusem. Przecier pomidorowy mieszamy z oliwą i przyprawami, zalewamy zapiekankę. Nie przesadzajmy z solą i przyprawmami jeżeli hummus jest pikantny. Można dać mniej oliwy do sosu jeśli hummus jest bardzo tłusty. Na wierzch możemy dodać trochę wegańskiego sera. Do pieca na około 40-50 minut.
- pół drobno pokrojonego brokuła bez nóżek
- 1/3 kostki tofu
- pół szklanki hummusu (przepis TUTAJ )
- paczka ciasta francuskiego
- pół szklanki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oliwy
- kilka boczniaków
- sól, pieprz, ostra papryka
- opcjonalnie trochę topiącego się sera wegańskiego
Formę wyłożyć ciastem. Na spód dajemy brokuły, poszarpane grzyby, rozkruszone tofu. Polewamy hummusem. Przecier pomidorowy mieszamy z oliwą i przyprawami, zalewamy zapiekankę. Nie przesadzajmy z solą i przyprawmami jeżeli hummus jest pikantny. Można dać mniej oliwy do sosu jeśli hummus jest bardzo tłusty. Na wierzch możemy dodać trochę wegańskiego sera. Do pieca na około 40-50 minut.