Zapiekanka z brokuła, ryżu i tofu pod kołderką z wegańskiego sera

zapiekanka brokułowa, kuchnia wegańska, wegańska zapiekanka, veganza, blog wegański, dania wegańskie, tani obiad

Ostatnio nauczyłem się, że dania mogą być pod kołderką,. Więc tym razem będzie zapiekanka pod kołderką z sera wegańskiego.

- paczka wegańskiego ciasta francuskiego
- pół kilograma brokułów
- kostka tofu (180g)
- pół szklanki ugotowanego i dobrze odcedzonego ryżu
- sól, pieprz, kminek, chili
- łyżka zmielonego słonecznika
- łyżka zmielonego siemienia
- wegański ser żółty (topiący się)

Ciasto wykładamy na formę. Wszystkie składniki za wyjątkiem sera rozdrabniamy w robocie na dosyć gładką masę. Można dorzucić brokuły pod koniec, aby zostały gdzieniegdzie kawałki. Wylewamy na lekko podpieczone ciasto, posypujemy startym serem i do piekarnika na około godzinę. Do masy można ewentualnie dodać trochę mąki, ale ja nie dawałem.