Tort buraczany z powidłem babci Dzidzi i bananami

Na ciasto:
- mąka
- cukier
- olej
- gotowane buraki
- cynamon
- kakao
- proszek do pieczenia

do tego:
- powidło śliwkowe babci Dzidzi
- banany

polewa:
- 3 tabliczki czekolady
- ok 2/3 szklanki mleka roślinnego (użyłem sojowego czekoladowego)

Wymieszać suche składniki, potem dodać mokre, wymieszać i upiec. Proporcje na oko. Upieczone ciasto rozkroić na pół, poukładać plastry banana i polać powidłem. Przyłożyć drugim kawałkiem ciasta. Ściąć wierzch na płasko i polać czekoladą stopioną z mlekiem roślinnym. Odstawić do zastygniecia.

veganza; wegański tort; tort czekoladowy; tort z burakami; ciasto buraczane; wegańskie słodycze; kuchnia społeczna; weganizm; wegańskie przepisy