Tofu curry


Składniki:
 - 2/3 kostki tofu
 - makaron z fasoli
 - sól, mieszanka curry

Na sos:
 - pół czerwonej papryki
 - pół pomidora
 - 3 ząbki czosnku
 - 1/4 strąka zielonej pepperoni
 - trochę szpinaku
 - szczypta soli i białego pieprzu

Tofu pokroić na plasterki. Na talerz wysypać sól i curry i lekko zamieszać. Obtoczyć w tym tofu z obu stron i palcami rozprowadzić przyprawy równomiernie. Usmażyć z obu stron na odrobinie oleju/oliwy. Makaron ugotować i odcedzić. Paprykę, czosnek i pepperoni poddusić z odrobiną oliwy na małym ogniu. Po 10 minutach dorzucić pomidora i szpinak, doprawić i dusić 5 minut. Wyłożyć wszystko na talerz, polać sosem, ozdobić kiełkami (u mnie czarnej rzepy).