Szarlotka sypana to bardzo smaczne ciasto, które nie wymaga wyrabiania ciasta. Znaczy to między innymi, że bardzo trudno jest je zepsuć. Wybierajcie bardzo soczyste jabłka i eksperymentujcie zarówno z suchymi składnikami, jak i z kolejnością warstw.
- 2 kg bardzo soczystych jabłek
- mąka orkiszowa
- mąka pszenna
- mąka żytnia pełnoziarnista
- cukier
- cynamon
- orzechy włoskie
- wegańska margaryna
- proszek do pieczenia
Pierwsza ważna uwaga - sprawdźcie czy wasza forma na ciasto jest szczelna, bo w przeciwnym razie czeka was szorowanie piekarnika! Z ciastem, a raczej z suchymi warstwami sprawa wygląda następująco: mieszamy w równych proporcjach cukier i wszystkie rodzaje mąki. Dosypujemy trochę proszku do pieczenia i trochę zmielonych orzechów. Jabłka ścieramy na tarce.
Na spód foremki wrzucamy 1/3 suchej masy. Na to 1/2 jabłek. Na to warstwa plasterków margaryny. Znowu suche, jabłka, suche, margaryna. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku dosyć długo, bo 1,5 do 2 godzin. Margaryna roztopi się, jabłka puszczą sok. Wszystko zaleje suchą warstwę i sprawi, że ciasto się upiecze. Porcja przeze mnie podana jest na bardzo dużą blachę, bo szarlotkę robiłem na KS. Na zdjęciu tylko mała blaszka, bo składników trochę mi zostało.