Zapiekanka ze świeżego szpinaku

Składniki:
(na nadzienie)
 - pęczek szpinaku
 - 2 średnie cebule
 - średni pomidor
 - łyżka drobno posiekanego korzenia imbiru
 - chili, sól, biały pieprz, zioła prowansalskie
(na ciasto)
 ciasto to zwykłe ciasto na pierogi (z łyżką oleju) z dodatkiem szczypty proszku do pieczenia i trochę większą ilością soli


 Wszystkie składniki na nadzienie umyć, obrać i pokroić. Wrzucić na patelnię (z wyjątkiem pomidorów) i poddusić na odrobinie oleju mniej więcej 10 minut. Potem dodajemy pomidory i dusimy jeszcze kilka minut.

 Co się tyczy ciasta - zaczynamy od wyłożenia formy papierem do pieczenia (nie trzeba go smarować, przynajmniej u mnie zapiekanka odczepiła się od papieru bez problemu). Ciasto należy równo rozwałkować i wyłożyć nim foremkę. Nie zapomnijmy zostawić trochę na wierzch. "Foremkę" z ciasta podpiekamy ok 10 minut w piekarniku (180 stopni). Potem wlewamy nadzienie i przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy jeszcze ok 35-45 minut.