Na ciasto:
- szklanka ciemnej mąki
- 1/3 szklanka mleka sojowego
- 2 łyżeczki soli
- 1/8 kostki drożdży
- woda
Do środka:
-pieczarki, boczniaki
- wszystkie rodzaje warzyw, które łatwo się nie rozwalają (czyli odpadają np. bardzo miękkie i soczyste pomidory) ok, da się, ale wyjdzie ciapa
- ja preferuję bakłażany, cebulę, paprykę i daikon
Ze składników wyrabiamy ciasto. Wody dolewamy do uzyskania konsystencji zwykłego (nie)wegańskiego jogurtu (nic lepszego nie przyszło mi na myśl). Odstawiamy na około 20 minut.
Warzywa obieramy i kroimy, tak samo grzyby. Wielkość kawałków zależy od osobistych preferencji (ale nie polecam uznawać 1/3 papryki za jeden kawałek).
W głębokiej patelni rozgrzewamy warstwę około 1-2 cm oleju. Sprawdzamy czy jest już gotowy przykładając na moment koniec jakiegoś warzywa. Jeśli zacznie skwierczeć to znaczy, że można zaczynać.
Składniki obtaczamy w cieście i smażymy w tłuszczu z obu stron. Odsączamy na kawałku papieru śniadaniowego, czy co tam akurat mamy na stanie.
Warzywa w cieście to dobry dodatek do obiadu lub obiad (ale niezbyt często). Sprawdza się też jako przekąska na spotkaniach i imieninach. Jest to również przepis pozwalający wykorzysta resztki warzyw, które zostały z przyrządzania innych dań, gdy nie jest ich wystarczająco dużo na całe danie.
- szklanka ciemnej mąki
- 1/3 szklanka mleka sojowego
- 2 łyżeczki soli
- 1/8 kostki drożdży
- woda
Do środka:
-pieczarki, boczniaki
- wszystkie rodzaje warzyw, które łatwo się nie rozwalają (czyli odpadają np. bardzo miękkie i soczyste pomidory) ok, da się, ale wyjdzie ciapa
- ja preferuję bakłażany, cebulę, paprykę i daikon
Ze składników wyrabiamy ciasto. Wody dolewamy do uzyskania konsystencji zwykłego (nie)wegańskiego jogurtu (nic lepszego nie przyszło mi na myśl). Odstawiamy na około 20 minut.
Warzywa obieramy i kroimy, tak samo grzyby. Wielkość kawałków zależy od osobistych preferencji (ale nie polecam uznawać 1/3 papryki za jeden kawałek).
W głębokiej patelni rozgrzewamy warstwę około 1-2 cm oleju. Sprawdzamy czy jest już gotowy przykładając na moment koniec jakiegoś warzywa. Jeśli zacznie skwierczeć to znaczy, że można zaczynać.
Składniki obtaczamy w cieście i smażymy w tłuszczu z obu stron. Odsączamy na kawałku papieru śniadaniowego, czy co tam akurat mamy na stanie.
Warzywa w cieście to dobry dodatek do obiadu lub obiad (ale niezbyt często). Sprawdza się też jako przekąska na spotkaniach i imieninach. Jest to również przepis pozwalający wykorzysta resztki warzyw, które zostały z przyrządzania innych dań, gdy nie jest ich wystarczająco dużo na całe danie.