Eksperymentów kulinarnych ciąg dalszy. Tym razem padło na sos. Bardzo wartościowy jeśli brać pod uwagę składniki odżywcze. Dużo nie potrzeba:
- pół szklanki orzechów ziemnych
- pół szklanki sezamu
- sok z dużej pomarańczy
- sól
- odrobina wody
Orzechy i sezam zmielić na mąkę, posolić, wymieszać z sokiem, dolać wody, aby był rzadszy. Smak jest bardzo wyrazisty i dominuje nad potrawą. U mnie sprawdził się do polania ziemniaków i do zamarynowania tofu przed smażeniem w plastrach. Ale naprawdę nie przesadźcie z ilością, bo ma bardzo mocny smak. I jest bardzo zapychający. Zaznaczam, że to jeden z tych przepisów, który nie wszystkim będzie smakował.
- pół szklanki orzechów ziemnych
- pół szklanki sezamu
- sok z dużej pomarańczy
- sól
- odrobina wody
Orzechy i sezam zmielić na mąkę, posolić, wymieszać z sokiem, dolać wody, aby był rzadszy. Smak jest bardzo wyrazisty i dominuje nad potrawą. U mnie sprawdził się do polania ziemniaków i do zamarynowania tofu przed smażeniem w plastrach. Ale naprawdę nie przesadźcie z ilością, bo ma bardzo mocny smak. I jest bardzo zapychający. Zaznaczam, że to jeden z tych przepisów, który nie wszystkim będzie smakował.