Dosyć długo nie robiłem falafela, bo to w sumie trochę roboty i na dodatek ciągle zapominałem o namoczeniu ciecierzycy, ale w końcu się udało.
Składniki:
- szklanka suchej ciecierzycy
- 1 duża cebula
- pół główki czosnku
- sól, pieprz, ostra papryka
Ciecierzycę namoczyć na noc. Następnego dnia odcedzić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa (tak, wiem jak to brzmi. moja akurat mięsa nigdy nie widziała). Jeżeli używacie ręcznej tak jak ja to nie sypcie do pełna, bo ciężko będzie wam to przemielić. Cebulę i czosnek mielimy również i to na surowo. Całą masę doprawiamy i dobrze mieszamy. Formujemy kulki, kotleciki, małe czy duże, jak już sobie tam wymyślimy. Smażymy na sporej ilości oleju.
Składniki:
- szklanka suchej ciecierzycy
- 1 duża cebula
- pół główki czosnku
- sól, pieprz, ostra papryka
Ciecierzycę namoczyć na noc. Następnego dnia odcedzić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa (tak, wiem jak to brzmi. moja akurat mięsa nigdy nie widziała). Jeżeli używacie ręcznej tak jak ja to nie sypcie do pełna, bo ciężko będzie wam to przemielić. Cebulę i czosnek mielimy również i to na surowo. Całą masę doprawiamy i dobrze mieszamy. Formujemy kulki, kotleciki, małe czy duże, jak już sobie tam wymyślimy. Smażymy na sporej ilości oleju.