Tarta z szarą renetą i wiśniami

na ciasto:
 - 1/2 szklanki mąki
 - 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
 - 1/2 szklanki cukru pudru
 - ok. 1/2 szklanki oleju
 - odrobina wody
 - kilka kropli soku z cytryny
 - łyżeczka proszku do pieczenia

na nadzienie:
 - 3 średnie szare renety
 - garść suszonych wiśni
 - łyżka cukru pudru
- cynamon do posypania

Ciasto wyrobić ze wszystkich składników stopniowo dodając wodę. Dać mu "odpocząć" przez pół godziny. Rozwałkować i wyłożyć nim foremkę. Włożyć do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 15 minut. Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Wyjąć ciasto i na wierzchu poukładać jabłka. Posypać wiśniami i oprószyć cukrem pudrem i cynamonem. Włożyć do piekarnika na około 30-45 minut (aż jabłka zrobią się miękkie).