na ciasto:
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- ok. 1/2 szklanki oleju
- odrobina wody
- kilka kropli soku z cytryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
na nadzienie:
- 3 średnie szare renety
- garść suszonych wiśni
- łyżka cukru pudru
- cynamon do posypania
Ciasto wyrobić ze wszystkich składników stopniowo dodając wodę. Dać mu "odpocząć" przez pół godziny. Rozwałkować i wyłożyć nim foremkę. Włożyć do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 15 minut. Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Wyjąć ciasto i na wierzchu poukładać jabłka. Posypać wiśniami i oprószyć cukrem pudrem i cynamonem. Włożyć do piekarnika na około 30-45 minut (aż jabłka zrobią się miękkie).
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- ok. 1/2 szklanki oleju
- odrobina wody
- kilka kropli soku z cytryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
na nadzienie:
- 3 średnie szare renety
- garść suszonych wiśni
- łyżka cukru pudru
- cynamon do posypania
Ciasto wyrobić ze wszystkich składników stopniowo dodając wodę. Dać mu "odpocząć" przez pół godziny. Rozwałkować i wyłożyć nim foremkę. Włożyć do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 15 minut. Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Wyjąć ciasto i na wierzchu poukładać jabłka. Posypać wiśniami i oprószyć cukrem pudrem i cynamonem. Włożyć do piekarnika na około 30-45 minut (aż jabłka zrobią się miękkie).