Pieczony pieróg z kukurydzą

Ciasto:
 - 225 g mąki (użyłem 3 zboża pełnoziarnistej)
 - 1/5 szklanki oleju
 - woda
 - płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 - szczypta soli

Nadzienie:
 - puszka kukurydzy
 - dwie czerwone cebule
 - ok 5-centymetrowy kawałek pora
 - sól, biały pieprz, pieprz ziołowy, słodka papryka
 - łyżeczka zmielonego siemienia (opcjonalne)
 - łyżeczka zmielonych ziaren konopi (opcjonalne)

Ciasto wyrobić, podzielić na 4 kawałki i rozwałkować na koła. Kukurydzę zmiksować na papkę. Cebulę i pora drobno posiekać i podsmażyć na patelni. Potem dorzucić do tego kukurydzę, doprawić (ewentualnie dodać opcjonalne składniki). Wymieszać i jeżeli jest potrzeba to odparować trochę wody aby farsz był gęsty. Nałożyć masę na ciasto i zawinąć jak pierogi. Jeżeli ciasta jest dużo to docisnąć tak, aby farsz był zbity. Odstające ciasto albo odciąć albo podwinąć, aby uzyskać gruby brzeg. Wsadzić do piekarnika na 30-45 minut. Moje pierogi może i wyszły wizualnie trochę toporne, ale są smaczne, a to najważniejsze.