Ciasto:
- 225 g mąki (użyłem 3 zboża pełnoziarnistej)
- 1/5 szklanki oleju
- woda
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Nadzienie:
- puszka kukurydzy
- dwie czerwone cebule
- ok 5-centymetrowy kawałek pora
- sól, biały pieprz, pieprz ziołowy, słodka papryka
- łyżeczka zmielonego siemienia (opcjonalne)
- łyżeczka zmielonych ziaren konopi (opcjonalne)
Ciasto wyrobić, podzielić na 4 kawałki i rozwałkować na koła. Kukurydzę zmiksować na papkę. Cebulę i pora drobno posiekać i podsmażyć na patelni. Potem dorzucić do tego kukurydzę, doprawić (ewentualnie dodać opcjonalne składniki). Wymieszać i jeżeli jest potrzeba to odparować trochę wody aby farsz był gęsty. Nałożyć masę na ciasto i zawinąć jak pierogi. Jeżeli ciasta jest dużo to docisnąć tak, aby farsz był zbity. Odstające ciasto albo odciąć albo podwinąć, aby uzyskać gruby brzeg. Wsadzić do piekarnika na 30-45 minut. Moje pierogi może i wyszły wizualnie trochę toporne, ale są smaczne, a to najważniejsze.
- 225 g mąki (użyłem 3 zboża pełnoziarnistej)
- 1/5 szklanki oleju
- woda
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Nadzienie:
- puszka kukurydzy
- dwie czerwone cebule
- ok 5-centymetrowy kawałek pora
- sól, biały pieprz, pieprz ziołowy, słodka papryka
- łyżeczka zmielonego siemienia (opcjonalne)
- łyżeczka zmielonych ziaren konopi (opcjonalne)
Ciasto wyrobić, podzielić na 4 kawałki i rozwałkować na koła. Kukurydzę zmiksować na papkę. Cebulę i pora drobno posiekać i podsmażyć na patelni. Potem dorzucić do tego kukurydzę, doprawić (ewentualnie dodać opcjonalne składniki). Wymieszać i jeżeli jest potrzeba to odparować trochę wody aby farsz był gęsty. Nałożyć masę na ciasto i zawinąć jak pierogi. Jeżeli ciasta jest dużo to docisnąć tak, aby farsz był zbity. Odstające ciasto albo odciąć albo podwinąć, aby uzyskać gruby brzeg. Wsadzić do piekarnika na 30-45 minut. Moje pierogi może i wyszły wizualnie trochę toporne, ale są smaczne, a to najważniejsze.