Składniki:
(na ilość widoczną na zdjęciu)
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- łyżka ziaren słonecznika
- mała łyżeczka mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki zielonego groszku
- pieprz chili
- sól
- 1-2 łyżki mleka sojowego
Słonecznik drobno zmielić. Groszek albo posiekać albo zmielić na duże kawałki. Zmieszać wszystkie składniki. Stopniowo dodawać mleko i wyrabiać ciasto. Formować małe kuleczki (w przekroju rozmiar mniej więcej 2-złotówki). Wrzucać partiami na patelnię na sporą ilość rozgrzanego oleju. Co chwilę potrząsać. Smażyć na ciemnozłotą barwę. Uważajcie, żeby nie smażyć za długo, bo kulki zrobią się bardzo twarde. No chyba, ze ktoś lubi :)
(na ilość widoczną na zdjęciu)
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- łyżka ziaren słonecznika
- mała łyżeczka mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki zielonego groszku
- pieprz chili
- sól
- 1-2 łyżki mleka sojowego
Słonecznik drobno zmielić. Groszek albo posiekać albo zmielić na duże kawałki. Zmieszać wszystkie składniki. Stopniowo dodawać mleko i wyrabiać ciasto. Formować małe kuleczki (w przekroju rozmiar mniej więcej 2-złotówki). Wrzucać partiami na patelnię na sporą ilość rozgrzanego oleju. Co chwilę potrząsać. Smażyć na ciemnozłotą barwę. Uważajcie, żeby nie smażyć za długo, bo kulki zrobią się bardzo twarde. No chyba, ze ktoś lubi :)