Gryczane z kiszoną kapustą młodą

Kolejna porcja przepisów i kolejny eksperyment. Na rynku pojawiła się już młoda kiszona kapusta. Taka niby podkiszona, ale jeszcze nie do końca o dosyć miękkich, delikatnych liściach.

- 200g suchej kaszy gryczanej
- 80g tofu
- garść kiszonej kapusty (tak 1/3 upchanej szklanki)
- sól pieprz, kumin (mielony), dużo słodkiej papryki
- ok 2 łyżki mąki pszennej/żytniej/semoliny
- trochę liści pietruszki

Kaszę ugotować na bardzo miękko, odcedzić dosyć dobrze. Kapustę drobno posiekać. Tofu rozdrobnić (ja rozkruszam w ręce). Wszystko wymieszać, doprawić, dodać pokrojoną pietruszkę i uformować kotlety. Można opcjonalnie w czymś zapanierować, ale ja w niczym nie obtaczałem.

Surówka:
- jabłko
- pół pomarańczy
- pół marchewki
- kawałek pora
- trochę drobno posiekanej sałaty
- oliwa, pieprz