Kotlety z gryczanej z pastą z bobu

15:42

Tym razem danie dwuprzepisowe. Bób bardzo staniał (5zł/kg) i mimo, że za nim nie przepadam w takiej najpopularniejszej formie (czyli ugotowany i tak o przegryzać). Postanowiłem zatem zrobić pastę z bobu inspirowaną hummusem.

Bób ugotowałem, lekko ostudziłem i wrzuciłem do blendera. Dodałem dużo oliwy, trochę zmielonych migdałów, sól (wyjątkowo sporo), biały pieprz, pieprz ziołowy (czyli mieszankę różnych ziół zmielonych na proszek). Dodałem także trochę wody i wszystko ładnie zmiksowałem na gładką masę.

Jeśli zaś chodzi o kotlety z gryczanki to wystarczy ugotować kaszę i wymieszać z:
- 90g tofu
- łyżką zmielonego lnu
- solą, pieprzem, słodką papryką
- łyżką mąki żytniej

No i usmażyć.


Pasta z bobu znajdzie też zastosowanie na kanapkach, naleśnikach, tortillach i innych takich.

Może Cię zainteresuje:

2 komentarze

  1. Bardzo ciekawy przepis;) zwłaszcza z pastą z bobu
    Zapraszam do mnie www.naturalnemetody.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja właśnie uwielbiam: ugotować i zjeść posolony. Nie solić wcześniej, bo inaczej nie smakuje! :D
    U mnie to niemożliwe, żebym zdążyła zrobić pastę... Ale jak będę miała nadmiar bobiku, to sobie przygotuje, bo musi smakować bosko ;)

    OdpowiedzUsuń

Like us on Facebook

Subscribe