Chili con falafel z surowym sosem pomidorowym

Zauważyłem, że coś tu u mnie mało przepisów ostatnio, wiec tym razem chili con falafel. O dziwo, jestem w stanie podać dokładne proporcje, co się u mnie rzadko zdarza.

Na falafela:
- 250g suchej cieciorki
- 2 łyżki zmielonego sezamu
- 2-3 łyżki semoliny
- dużo przyprawy chili con carne
- opcjonalnie sól

Na sos:
- 4 średnie pomidory
- nieduża marchewka
- 5 ząbków czosnku
- mała czerwona cebula
- kilka kropli oliwy
- opcjonalnie sól

Cieciorkę namoczyć na noc i ugotować na miękko. Zmielić. Wymieszać z pozostałymi składnikami i uformować dowolny kształt. W moim przypadku są to małe kuleczki. Teraz smażymy i gotowe.

A składniki na sos wystarczy po prostu zblendować.