Wegańskie ciasto z rabarbarem

W końcu się pojawił! Rabarbar i wszystkie dobre rzeczy, które można z niego zrobić. Chyba się skuszę na zrobienie kilku słoików na zimę, no ale ta jest jeszcze czas. Póki co ciasto z rabarbarem:

Ciasto
- ok. 1,5 szklanki mąki
- 3-4 łyżki kopiaste cukru
- ok 1/2 kostki planty
- przyprawa do ciasteczek
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
- odrobinę wody

Nadzienie
- rabarbar
- cukier

Plantę rozpuszczamy i dodajemy do suchych składników. Wyrabiamy ciasto i wykładamy nim foremkę. Spód nie będzie bardzo słodki, bo taki lubię. Jeśli chcesz bardziej słodki to dosyp cukru. Całość podpiekamy w piekarniku. Jeśli przesadzimy z proszkiem do pieczenia, którego dałem dosłownie kapkę, to ciasto urośnie i nie zostanie miejsca na nadzienie.

Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki. Zasypujemy cukrem i dodajemy odrobinkę wody (tylko tyle, aby nie przypalił się nim puści sok) i dusimy aż powstanie gęsta masa. Teoretycznie można wrzucić surowy na ciasto, ale nie chciałem tym razem ryzykować, że ciasto przemoknie.

Teraz wystarczy wylać masę. Jeśli zostanie nam ciasta to wrzućmy je na wierzch. I do piekarnika.