Placki z młodych ziemniaków

00:29

Zawsze jak pamiętam słyszałem, że młode ziemniaki nie nadają się na placki ziemniaczane. Naszła mnie jednak straszna chętka na takowe placki, a mając na stanie w mieszkaniu tylko młode ziamniaki postanowiłem zaryzykować. Efekt okazał się zadziwiająco pozytywny. Nie dość, że placki wyszły smaczne to całkiem nieźle trzymały się kupy i nie trzeba było sypać do nich dużo mąki (kukurydzianej).

- około 0,7 kg ziemniaków
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- sól, pieprz,
- 1 duża cebula
- łyżka zmielonego siemienia
- 2-3 łyżeczki przyprawy do gyrosa (nie żadne tam gotowce, po prostu mieszanka przypraw z takim docelowym zastosowaniem. w składzie nie ma nawet soli. coś analogicznego do ziół prowansalskich)

Wszystko zetrzeć na małych oczkach i porządnie wymieszać z przyprawami i mąką.  Usmażyć. Jako że nigdy się nie wie na jakie ziemniaki się trafi, proporcje mogą potrzebować korekty. Niektóre ziemniaki w ogóle nie nadają się na placki.

Na wierzch plasterki tofu. Kiedyś jeszcze za czasów wege dawałem biały ser, teraz jego miejsce zajęło właśnie tofu i całkiem dobrze się sprawdza.

W najbliższym miesiącu, jeśli wszystko pójdzie dobrze, możecie się spodziewać relacji z kolejnych kuchni społecznych i tym razem x dwa. Ale zobaczymy jeszcze jak się sprawy potoczą.


Może Cię zainteresuje:

4 komentarze

  1. A siemię do czego w potrawie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pytanie, jeśli chodzi do czego dodać, to do całej masy przed smażeniem. Jeśli chodziło dlaczego jest w składzie, to głównie dla wartości odżywczych. Wprawdzie nie ma go za wiele, ale trochę się dorzuci tu, trochę tam i będzie. Poza tym daje taki lekki siemieniowy posmak, który lubię.

      Usuń
    2. Mysle, ze siemie wiaze jak jajko, wiec zamiast jajka.

      Usuń
    3. Rzeczywiście, spotkałem się z notkami na temat zastępowania jajka siemieniem, ale szczerze mówiąc trochę się na tym zawiodłem w tej kwestii. Próbowałem parę razy coś zespoić siemieniem i dawało mi to średni efekt. Według mnie lepiej się sprawdza w tej kwestii mąka kukurydziana i dlatego tutaj jej użyłem.

      Usuń

Like us on Facebook

Subscribe