Banalny wegański sernik

11:30

Nadeszło lato, a razem z nim truskawki. Trzeba korzystać z tego dobra póki się da. Owszem, już dwa miesiące wcześniej można było je kupić, ale były sprowadzane z daleka i nie oszukujmy się, nieporównywalnie gorsze w smaku od tych sezonowych. Po koktajlu i dżemie do tortu przyszedł czas na sernik z truskawkami. Pieczony i bardzo prosty do zrobienia. Chyba nie da się tego spieprzyć.

- paczka ciasta francuskiego/ciasta na croissanty
- 3 kostki (180g) tofu (szukajcie w różnych miejscach, można zaoszczędzić nawet 2-3zł na kostce!)
- 1/2 szklanki cukru
- sok z połówki cytryny
- łyżka/półtorej oliwy
- truskawki

Tofu zmiksować z cukrem, sokiem i oliwą. Wylać na formę wyłożoną ciastem. Przyozdobić truskawkami i wsadzić do piekarnika na jakieś pół godziny/40 minut. Ot cała filozofia.

veganza; wegański sernik; tofurnik; wegańskie ciasto; ciasto z truskawkami; sernik z truskawkami; wegańskie słodycze; wegańskie pyszności; weganizm; vegan


Może Cię zainteresuje:

8 komentarze

  1. Faktycznie bardzo prosty przepis, a serniki z owocami są super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosty i z pewnością smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie wygląda zbyt ładnie, trzeba by jeszcze ten przepis dopracować, żeby wyglądało lepiej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest moim zdaniem dopracowany. Nie miałem tym razem czasu bawić się w dekorowanie :)

      Usuń
    2. A w jakiej temperaturze piec? Boki blachy też wyłożyć ciastem?

      Usuń
    3. Boki też były wyłożone. Jeśli chodzi o temperaturę to nie jestem w stanie odpowiedzieć - piekłem w starym piekarniku gazowym.

      Usuń
    4. Upiekłyśmy w 180 st. Wyszedł super, dzięki za przepis.

      Usuń
    5. Fajnie, że się udał :) Życzę kolejnych udanych wypieków i polecam się na przyszłość.

      Usuń

Like us on Facebook

Subscribe