Wegański makowiec

22:27

na ciasto:
- drożdże
- mąka
- mleko roślinne
- cukier
- odrobina wody
-łyżka oliwy

na nadzienie:
- mak
- banany
- rodzynki
- cukier

Drożdże zasypujemy łyżką cukru i zalewamy letnią wodą. Zostawiamy na 10 minut aby się najadły. Suche składniki mieszamy, dodajemy mokre. Zagniatamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy.

Mak płuczemy i gotujemy około pół godziny. Porządnie odsączamy. Mielimy razem z bananami (na ok. pół kilo suchego maku przed ugotowaniem przypada jakieś 2 banany). Dodajemy cukier, rodzynki i mieszamy.

Miałem niestety tylko jedną foremkę, więc drugi makowiec musiał poczekać na swoją kolej. W międzyczasie tak wyrósł, że nie mogłem zmieścić go do foremki. Upiekłem go zatem po prostu na blaszce, więc wyszedł dosyć płaski. Ten z foremki wyrósł bardzo ładnie.

veganza; wegański makowiec; makowiec; wegańska wielkanoc; wegańskie przepisy wielkanocne; wegańskie święta; weganizm; wegańskie ciasta
veganza; wegański makowiec; makowiec; wegańska wielkanoc; wegańskie przepisy wielkanocne; wegańskie święta; weganizm; wegańskie ciasta

Może Cię zainteresuje:

4 komentarze

  1. Nie ma to jak drożdżowe, domowe ciacho z makiem! Szczególnie podane na ciepło! <3 Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki przepis bez podawania ilości składników to raczej mało przydatny.... ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki przepis bez podawania ilości składników to raczej mało przydatny.... ;)

    OdpowiedzUsuń

Like us on Facebook

Subscribe