chlebki arabskie z duszonymi warzywami i wegańskim serem




Składniki:

  • 2 spore ziemniaki
  • jedna marchewka
  • szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy
  • duża cebula
  • pęczek pietruszki
  • nieduża cukinia
  • 3-4 nieduże pomidory
  • 200ml przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, mielony kminek, wędzona papryka słodka
  • łyżeczka płatków drożdżowych
  • łyżka oliwy z oliwek
  1. Ziemniaki i marchew obrać, posiekać w duża kostkę i gotować na niewielkiej ilości wody aż zaczną się robić miękkie. 
  2. Dodać pokrojono drobno cukinię i cebulę w pióra. Doprawić. 
  3. Po kolejnych 10 minutach dodać pomidory, soczewicę i przecier. Dusić kolejne 10-15 minut.
  4. Dodać posiekany pęczek pietruszki i płatki drożdżowe. Zredukować większość płynu. 
  5. Chlebek przeciąć na pół, włożyć do środka trochę startego topiącego się wegańskiego sera. Podgrzać z obu stron na suchej patelni. 
  6. Nadziać chlebek warzywami.