Składniki:
- 2 spore ziemniaki
- jedna marchewka
- szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy
- duża cebula
- pęczek pietruszki
- nieduża cukinia
- 3-4 nieduże pomidory
- 200ml przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, mielony kminek, wędzona papryka słodka
- łyżeczka płatków drożdżowych
- łyżka oliwy z oliwek
- Ziemniaki i marchew obrać, posiekać w duża kostkę i gotować na niewielkiej ilości wody aż zaczną się robić miękkie.
- Dodać pokrojono drobno cukinię i cebulę w pióra. Doprawić.
- Po kolejnych 10 minutach dodać pomidory, soczewicę i przecier. Dusić kolejne 10-15 minut.
- Dodać posiekany pęczek pietruszki i płatki drożdżowe. Zredukować większość płynu.
- Chlebek przeciąć na pół, włożyć do środka trochę startego topiącego się wegańskiego sera. Podgrzać z obu stron na suchej patelni.
- Nadziać chlebek warzywami.