Makaron ryżowy zasmażany z seitanem


Wciąż panuje u mnie w kuchni faza na dania ze składników kuchni azjatyckiej. Dzisiaj zwykły makaron ryżowy zasmażany z seitanem, białą fasolą i porem. Tak naprawdę nie jest to czysty seitan, a już poddane obróbce gotowe płaty. No ale komu by się chciało robić w domu, z resztą nigdy nie wyszedł mi zbyt smaczny, gdy podejmowałem próby samodzielnego przygotowania go: czy to z mąki, czy z gotowego czystego glutenu, zawsze było coś nie tak. Tak więc w tym przypadku kupuję gotowce, ale wracając do tematu:

Składniki:
- szklanka ugotowanego makaronu ryżowego
- 10-15cm pora
- 150g seitanu 
- pół puszki białej fasoli
- kumin, suszona trawa cytrynowa, sól, pieprz, słodka papryka
- odrobina oleju
- kilka gałązek pietruszki
* opcjonalnie sezam do posypania

  1. Dokładnie odcedź makaron.
  2. Pora przetnij w krzyżyk i posiekaj na plastry.
  3. Rzuć pora na rozgrzaną łyżkę oleju.
  4. Odcedź fasolę, pokrój seitan w kostkę, oba składniki dorzuć na patelnię.
  5. Dopraw, Smaż chwilę mieszając.
  6. Dodaj makaron, zmniejsz gaz i podsmażaj chwilę dużo mieszjąc.
  7. Dodaj posiekaną pietruszkę i zamieszaj.