Wegańska zupa kokosowa z cebuli i soczewicy

Zainspirowany moją ulubioną zupą soczewicową, ugotowałem jej nową wersję. Wyszła równie smaczna, wiec dodaję przepis. (oryginał TUTAJ )

- 2 spore cebule
- pół główki czosnku
- 2/3 szklanki suchej czerwonej soczewicy
- sól, pieprz, curry, pieprz cayenne
- puszka mleka kokosowego
- garść makaronu z fasoli
- jak najmniejsze pieczarki

Soczewicę ugotować. Cebulę i czosnek pokroić i porządnie podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodać do soczewicy, zalać mlekiem i zmiksować. Dodać pół szklanki wody. Doprawić (po zagotowaniu zupa straci na mocy, wiec można dać trochę więcej przypraw. Wlać wszystko do garnka, dorzucić makaron i zagotować, a potem gotować jeszcze około 10-15 minut. Pieczarki w całości podsmażyć na minimalnej ilości tłuszczu i dorzucić do zupy.

veganza; zupa kokosowa; zupa na mleku kokosowym; wegańska zupa; weganizm; vegan; zupa z soczewicy