Kotlety z gryczanej z pastą z bobu

Tym razem danie dwuprzepisowe. Bób bardzo staniał (5zł/kg) i mimo, że za nim nie przepadam w takiej najpopularniejszej formie (czyli ugotowany i tak o przegryzać). Postanowiłem zatem zrobić pastę z bobu inspirowaną hummusem.

Bób ugotowałem, lekko ostudziłem i wrzuciłem do blendera. Dodałem dużo oliwy, trochę zmielonych migdałów, sól (wyjątkowo sporo), biały pieprz, pieprz ziołowy (czyli mieszankę różnych ziół zmielonych na proszek). Dodałem także trochę wody i wszystko ładnie zmiksowałem na gładką masę.

Jeśli zaś chodzi o kotlety z gryczanki to wystarczy ugotować kaszę i wymieszać z:
- 90g tofu
- łyżką zmielonego lnu
- solą, pieprzem, słodką papryką
- łyżką mąki żytniej

No i usmażyć.


Pasta z bobu znajdzie też zastosowanie na kanapkach, naleśnikach, tortillach i innych takich.