Wegański placek z kiwi doprawiony imbirem

Jako że jest wolne i jest chwila wytchnienia, zjadłoby się coś słodkiego. Z tej chęci zrodził się placek z kiwi. Byłem dosyć sceptycznie nastawiony do pieczenia czegoś z kiwi, ale jak się okazało, te owoce bardzo dobrze się sprawdzają. A po krótce:

- 1/3 kostki margaryny
- ok. 1/1,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- trochę proszku do pieczenia
- sporo imbiru
- kakao do woli

Margarynę rozpuścić z cukrem i kakao w rondelku. Dodać do suchych składników, wymieszać. Dodać ok. pół szklanki wody (ewentualnie nieco więcej), wymieszać i wylać do foremki. Na wierzchu ułożyć plasterki kiwi i do piekarnika.

Trochę żałuję, że dałem tylko jedno kiwi zamiast dwóch, więc nie ponówcie mojego błędu. Owoce nie puściły tyle soku co się spodziewałem i placek ładnie wyrósł.