Mini roladki ziemniaczane




Składniki:
- 350g ugotowanych ziemniaków
- 100-150g kapusty kisoznej
- 80g słonecznika
- sól, pieprz

Ziemniaki ubijamy na jednolitą masę i mieszamy z solą i pieprzem. Kapustę trzeba lekko przesiekać (ważne) i odcisnąć z nadmiaru wody. Jeżeli nie przepadamy za surową kiszoną kapustą, możemy ją wcześniej lekko przesmażyć. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Na blacie rozkładamy kawałek folii spożywczej. Ugniatamy na niej płaski prostokątny placek z ubitych ziemniaków. Na to dodajemy kapustę i słonecznik. Za pomocą folii zawijamy ziemniaki w rulonik tak, aby cały farsz był w środku. Ugniatamy w kształt prostopadłościanu i kroimy na krótsze kawałki. Roladki smażymy na rozgrzanym oleju na każdej z czterech stron.