Słodkawy pasztet z batatów i grochu

21:43




Składniki:
  • 500g grochu połówek
  • 1 spory batat (300-400g)
  • 2 nieduże marchewki
  • 3-4 łyżki płatków jaglanych
  •  2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 3-5 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
  • oliwa
  • mielony kminek, słodka papryka, biały pieprz, sól

  1. Groch ugotować.
  2. Batata i marchewki obrać, pokroić na większe kawałki i ugotować do miękkości.
  3. Groch i warzywa zblendować, dodać przyprawy, płatki jaglane i drożdżowe. Zostawić  na 15-20 minut, aby płatki wchłonęły wodę.
  4. Dodajemy mąkę, masa powinna być dosyć gęsta, nie powinna się lać.
  5. Foremkę do pieczenia wykładamy papierem lub smarujemy oliwą.
  6. Masę przekładamy do formy, lekko ugniatamy i smarujemy z wierzchu odrobiną oliwy.
  7. Pieczemy w 180 stopniach około półtorej godziny.
  8. Odstawiamy do wystygnięcia, zimny pasztet powinien stracić na wilgotności. 
  9. Pokrojony w plastry polałem powidłem z brusznicy.  

Może Cię zainteresuje:

3 komentarze

  1. Wygląda pięknie! Kolor do mnie przemawia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam dodatek batatów do pasztetów! Ostatnio robiłem z batatami i białą fasolą. Super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pasztet, taki inny i kolorowy, zachęca :D

    OdpowiedzUsuń

Like us on Facebook

Subscribe