Zapiekanka z gotowców dla wybitnie leniwych


Człowiek czasami ma ochotę na zjedzenie czegoś bardziej ambitnego niż ryż z warzywami lub makaron z sosem. Wtedy w głowie rodzą się różne magiczne przepisy, ale gdy przychodzi co do czego to załamuje się ręce nad ogromem pracy, który trzeba będzie włożyć w przygotowanie dopiero co wymyślonego specjału. Wtedy rzuca się wszystko w kąt, sięga do lodówki i wyjmuje to co akurat w niej jest. Gotowanie z puszek i słoików być może "gotowaniem" niekoniecznie powinno się nazywać, zatem powiedzmy, że takie oto danie zrobiłem.
Tak, wiem, puszki są złe, mrożonki są złe, ciasto francuskie niezdrowe itp.

Potrzebujemy:
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 1 puszka drobnej brązowej soczewicy
- 3-4 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
- 225g mrożonego groszu (wsypałem pół paczki 450g, nie musi być dokładnie tyle)
- ostra wędzona papryka, sól, pieprz
- 2-3 łyżki płatków drożdżowych
- 100g wegańskiego topiącego się sera

  1. Wyłóż blachę ciastem francuskim.
  2. Na spodzie rozsmaruj koncentrat.
  3. Do miski wrzuć wszystkie składniki oprócz sera; roztłucz i wymieszaj.
  4. Dodaj masę do foremki, zawiń wystające ciasto na środek.
  5. Włóż do piekarnika (200 stopni).
  6. Gdy ciasto upiecze się i zacznie się rumienić, posyp startym serem po wierzchu i piecz jeszcze ok 10-15 minut.