Tofurnik budyniowy

17:32


Bardzo prosty i szybki przepis na ciasto. Dodatkowa zaleta to spora (jak na ciasto) dawka białka pod postacią tofu. Samo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, spokojnie można uwinąć się w pół godziny, nie licząc oczywiście pieczenia. Dodaję do masy budyniu, bo wtedy smak tofu nie jest dla mnie aż tak bardzo wyczuwalny i ciasto ma pod tym względem nieco bardziej neutralny smak.

Na ciasto:
 - 1/2 szklanki mąki pszennej
 - 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
 - 1/2 szklanki cukru pudru
 - 1-2 łyżki karobu
 - ok. 1/2 szklanki oleju
 - łyżeczka proszku do pieczenia
* opcjonalnie odrobina wody 

Na masę:
- 2 kostki tofu naturalnego (2x200g)
- 1,5 szklanki budyniu waniliowego - ugotować wg instrukcji na opakowaniu (ja robiłem na mleku owsianym)
- 1/3 szklanki cukru pudru (może być trzcinowy)
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- sok z połówki pomarańczy
- cukier z wanilią

  1. Ciasto dokładnie wyrobić i wyłożyć nim spód foremki. 
  2. Tofu porządnie zblendować na gładką masę, dodać pozostałe składniki i ponownie zblendować.
  3. Wylać masę na formę.
  4. Piec około godziny w 180 stopniach.  
Drobna rada, smakuje najlepiej na drugi lub trzeci dzień :)

Może Cię zainteresuje:

0 komentarze

Like us on Facebook

Subscribe