Pasta z fasoli i pieczarek

21:48

veganza pasta z pieczarek i fasoli; weganizm; co do chleba; wegańskie kanapki

Bardzo często początkujący weganie zastanawiają się, czym można by było posmarować chleb, chociażby na śniadanie. Oczywiście na rynku pojawia się coraz węcej gotowych smarowideł, ale nie oszukujmy się, często nie są one zbyt smaczne, a i cena potrafi wywołać palpitacje serca. Skład też niejednokrotnie nie powala. Wykorzystajmy zatem proste składniki dostępne w każdym przeciętnym sklepie.

Potrzebujemy:
- puszkę czerwonej fasoli
- 450g pieczarek
- 1/2 kostki wegańskiej margaryny (125g)
- 1 lub 2 świeże ostre papryczki
- łyżeczka kminku
- łyżeczka pieprzu
- pół łyżeczki wędzonej ostrej papryki
- sól

  1. Fasolę odcedź i ubijakiem do ziemniaków rozgnieć na grudkowatą papkę.
  2. Papryczki dokładnie zblenduj i zmieszaj z fasolą.
  3. Pieczarki drobno pokrój, wrzuć na patelnię, dodaj 2-3 łyżki wody, lekko osól i duś aż puszczą wodę i odparują.
  4. Skręć ogień na minimalny i dodaj margarynę. Grzej mieszając do momentu aż tłuszcz się stopi.
  5. Dodaj pieczarki do fasoli, dorzuć przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  6. Odstaw do wystygnięcia.
veganza pasta z pieczarek i fasoli; weganizm; co do chleba; wegańskie kanapki

veganza pasta z pieczarek i fasoli; weganizm; co do chleba; wegańskie kanapki

Może Cię zainteresuje:

3 komentarze

  1. Kiedyś robiłam podobną ale z białej fasoli :)

    Świetne zmiany na blogu - jest bardzo ładnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się podoba, wersja finalna będzie jeszcze lepsza :)
      A biała fasola sprawdza się równie dobrze.

      Usuń
  2. świetny nowy wygląd bloga, tak przejrzyście :)
    a pasty kanapkowe ze strączków i nie tylko uwielbiam! .. tym bardziej z pieczarkami <3

    OdpowiedzUsuń

Like us on Facebook

Subscribe