Kluski śląskie z karmelizowaną cebulą i jeżynami


Na kluski śląskie:
- ziemniaki
- mąka ziemniaczana
- sól
- oliwa

Ziemniaki ugotować, ugnieść. Dodać mąkę ziemniaczaną do ziemniaków w proporcji 1:3 Posolić. Dodać odrobinę oliwy (ja na 1/2kg ziemniaków dałem małą łyżeczkę). Wyrobić ciasto, uformować kluski. Wrzucać do gotującej wody. Gdy kluski wypłyną gotować je jeszcze 2-3 minuty.

Sos:
- pół dużej cebuli
- garść jeżyn
- cukier (trzcinowy)
- odrobina oliwy
- szczypta chili
*opcjonalnie kilka kropli octu winnego

Cebulę siekamy na drobne paski. Wrzucamy do rondelka z podgrzaną oliwą, solimy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy jeżyny**, chili (i ocet). Grzejemy kilka minut na małym ogniu. Dodajemy mniej więcej 2/3 łyżki cukru, mieszamy, wyłączamy ogień i zostawiamy na około 2 minuty.

** jeżeli przeszkadzają nam pestki z jeżyn, można przed dodaniem przetrzeć owoce przez bardzo drobne sitko