Weganskie pralinki (RAW) bez dodatku cukru

11:04

Oglądanie programów kulinarnych zazwyczaj kończy się w moim skromnym przypadku wędrówką do kuchni i gotowaniem różnych rzeczy, których normalnie bym nie gotował. Tak stało się też ostatnim razem, gdy uczestnicy bodajże Master Chef'a (ale nie tego polskiego) mieli przygotować pralinki. Poszło im to tak topornie, że gdy zobaczyłem efekt moich kuchennych prac, byłem z siebie dosyć zadowolony. A i pralinki wyszły bardzo smaczne.

Przepis w moim przypadku nie był tak do końca surowy, ale osoby na tej diecie spokojnie będą wiedziały co trzeba zrobić, aby takim był. Jedyne potrzebne zmiany to użycie surowego kakao zamiast zwykłego czy nieprażonych orzechów ziemnych itd. Żadnych zmian w procesie produkcyjnym pralinek.

Składniki:
- szklanka daktyli
- szklanka wiórków kokosowych
- pół szklanki orzechów ziemnych
- 3 łyżki kakao
* około 2 łyżki soku z pomarańczy (dodawałem na końcu. jeżeli daktyle są dosyć mokre to nie trzeba dodawać soku bo może, ale nie musi się zrobić nasza masa za rzadka)

Przygotowywanie jest bardzo szybkie i łatwe. Mielimy wszystkie składniki na jednolitą masę. Na początku mój robot aż podskakiwał z wrażenia :) Potem formujemy kulki i albo zostawiamy jak jest, albo obtaczamy jeszcze w czymś, np wiórkach kokosowych.

veganza; wegańskie pralinki, weganim, vegan; wegańskie słodycze; wegańskie pyszności; raw przepisy; raw desery; raw weganizm; raw vegan


Może Cię zainteresuje:

9 komentarze

  1. świetne pralinki, a słodycz daktyli jest niezastąpiona!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałam wczoraj zrobić podobne, z daktyli i kokosa, ale maszyna do mięsa mojej mamy zaprotestowała z hukiem i wypluła z siebie kawałek plastikowej części. Chyba daktyle ją pokonały.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja na początku musiałem trzymać robota bo mimo przyssawek zeskoczyłby ze stołu. Ale w końcu dał radę. Chociaż miałem obawy czy czegoś nie urwie. Może spróbuj wcześniej namoczyć daktyle i dopiero potem je zmielić. Wtedy powinno już pójść bezproblemowo.

      Usuń
  3. akurat jestem wielką fanką takich surowych słodkości, a domowe oczywiście najlepsze i nie ma co kombinować - kokos, orzechy, daktyle i kakao - wychodzą idealne pralinki <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają smacznie. Dopiszę je do mojej listy zdrowych słodyczy.

    OdpowiedzUsuń
  5. daktyle wystarczy namoczyć na noc i wtedy każdy robot sobie poradzi, po pierwszej awarii miksera bez namaczania nie podchodzę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam! To były moje pierwsze witariańskie słodycze i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona... One są po prostu nieziemskie, polecam z całego serca <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Mój thermomix poradził sobie bez problemu. Kulki pyszne i mega szybkie w przygotowaniu. Polecam

    OdpowiedzUsuń

Like us on Facebook

Subscribe