Ruskie wegańskie, masur dal, ryż i pełen wypas

10:34


Bardzo różnorodny bogaty obiad mi się trafił jakiś czas temu. Zwykle nie jem tak skomplikowanych dań, ale czasem wpadnę w humor, żeby zrobić coś na wypasie. Tak było i tym razem.

farsz na ruskie wegańskie:
- ugotowane ziemniaki + tofu w proporcji 2:1
- dużo posiekanej i podsmażonej cebulki
- sól, pieprz, czosnek, papryka

Ziemniaki i tofu zmielić/ugnieść. Dodać przyprawy i cebulkę, wymieszać. Podgotowane przez minutę pierogi odcedzić z wody i rzucić na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na brązowy kolor.

masur dal z kalafiorem
- pół szklanki czerwonej soczewicy
- kilka średnich główek kalafiora
- curry. biały pieprz
- 3-4 łyżki przecieru pomidorowego

Soczewicę i kalafiora wrzucić do rondelka, zalać wodą i gotować aż soczewica zacznie przybierać konsystencję papki. Dosypać przyprawy, dodać przecier pomidorowy i podgotować tak, aby odparować nadmiar płynu. Nie oszczędzać na przyprawach.

zasmażany ryż z ziarnami (na zdjęciu na dnie talerza)
- po łyżce: słonecznika, siemienia, sezamu
- ugotowany na miękko ryż
- sól, pieprz, mielony kminek

Ryż wymieszać z przyprawami, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Na suchej patelni podprażyć kilka minut wszystkie ziarna, pamiętajcie aby co chwilę je mieszać. Dodać do ryżu i wymieszać.

Może Cię zainteresuje:

2 komentarze

  1. już wieki ruskich nie jadłam i chyba czas przypomnieć sobie ten smak! świetny pomysł na wypasiony obiad ;D

    OdpowiedzUsuń

Like us on Facebook

Subscribe