Trochę zdrowo, a trochę nie

15:51

Weganizm sam w sobie nie zawsze musi być niezwykle zdrowy. Jeśli jak ja jesteście weganami z powodów etycznych, sami dobrze rozumienie, że nieraz ma się ochotę na coś mniej zdrowego. Ja dla przykładu kocham frytki. Większość ludzi poproszonych o wymienienie kilku dań, które najbardziej lubi, zacznie kombinować. No bo jak to tak powiedzieć, że jedna z naszych ulubionych potraw to frytki? Smażone paski ziemniaków z przyprawami i solą? Ja jednak śmiało powiem, lubię frytki. Nawet bardzo. Jedząc je warto jednak popracować nad tym, aby nasz posiłek był jednak nieco bardziej treściwy. Dlatego proponuję tutaj oto przepis na frytki nie z ketchupem, ale z czymś podobnym - sosem pomidorowo - soczewicowym.

Składniki:
- 2 duże pomidory
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki suchej czerwonej soczewicy
- sól, pieprz, cayene
- opcjonalnie trochę siemienia i słonecznika

Wszystko robi się prosto i szybko. Soczewicę gotujemy na prawie papkę (ale taką gęstą z odparowaną całą wodą). Pomidory kroimy, podsmażamy na małym ogniu na oliwie. Dorzucamy soczewicę i dodajemy koncentrat. Dusimy jeszcze kilka minut i gotowe. Na talerzu ląduje jeszcze trochę zielska no i fryty.


Może Cię zainteresuje:

0 komentarze

Like us on Facebook

Subscribe