Gulasz warzywno-owocowy

Lubię mieszać rzem różne produkty, często w nietypowe połączenia, których sam bym się nie spodziewał. Kolejny powód to gotowanie w stylu wrzuć do garnka co masz w lodówce. Tym razem padło na niecodzienną kombinację owoców i warzyw, całość z pewnością nie była zrobiona na słodko. Jako, ze lenistwo się szerzy i brudnych naczyń myć nie ma komu, danie jest jednogarnkowe.

Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 2 duże pomidory
- cebula
- 100ml koncentratu pomidorowego
- główka czosnku
- jabłko
- świeża figa
- mała gruszka
- rodzynki
- sezam
- sól, pieprz
- ostra papryka, majeranek

Ziemniaki obieramy, kroimy w niewielką kostkę. Na suchą patelnię dodajemy 2-4 łyżki sezamu i prażymy. Dorzucamy ziemniaki i dolewamy oliwy. Dusimy pod przykryciem(!) ok 10 minut na dużym ogniu, co chwilę mieszając. Dodajemy wtedy wszystkie pozostałe składniki: czosnek w plastry, cebulę drobno posiekaną, owoce w dosyć dużą kostkę. Przyprawiamy i mieszając dusimy ok. 20 minut.

Zrobiłem do tego jeszcze gryczaną z prażonymi nerkowcami i pestkami dyni. Całość wyszła zaskakująco smaczna.