Oszczędzaj - rób masło orzechowe

Warto wracać do dawnych metod gotowania, czyli do przygotowywania samemu różnych produktów, które są dostępne w niemal każdym sklepie. Ale dlaczego warto? No cóż, oto jak się sprawa ma w przypadku masła orzechowego:

+ cena
nie czarujmy się, w kraju gdzie bezrobocie jest wysokie, a mnóstwo ludzi pracuje za najniższą krajową będzie to jeden z najsilniejszych argumentów. Przeciętny słoik masła kosztuje w granicach 8-12 złotych. To dużo. Samemu można jednak zrobić więcej za mniej.

+ dodatki
a raczej ich brak. oczywiście są masła bez zbędnych dodatków, ale zazwyczaj jest to odczuwalne w cenie (patrz wyżej). W domowym produkcie nie ma emulgatorów, wypełniaczy itp

+ ilość orzechów
niektóre marki mają w składzie zaledwie 60% orzechów. Za co płacimy w takim razie? Za wypełniacze.

+ smak
domowe masło orzechowe czuć po prostu orzechami. Sami decydujemy jak dużo ma mieć w sobie soli/cukru/oleju czy może wcale?

W takim razie jak zrobić masło orzechowe?
Wbrew pozorom jest to bardzo łatwe i szybkie. Kupujemy łuskane orzechy (jeżeli nie są prażone to musimy je podprażyć na patelni). Wrzucamy do robota i mielimy. Ot cała filozofia. W zależności od naszych upodobań dodajemy sól/cukier (lub eksperymentujemy z dodatkami). Ja jeśli chcę mieć trochę rzadsze masło to dolewam odrobinę oliwy.