Wegańska Kuchnia Społeczna - Bytom i Katowice

19:34

W ten weekend udało mi się zaliczyć aż 2 kuchnie społeczne: w sobotę w Bytomiu, w niedzielę w Katowicach. Z obu jestem bardzo zadowolony.

W Bytomiu Kuchnię Społeczną organizowały Wolne Tory KLIK
Po posiłku odbył się wykład na temat wegańskiego żywienia. Niestety siadły mi baterie w aparacie i nici były ze zdjęć. Uchowało się tylko zrobione w domu zdjęcie babeczki.



W niedzielę zaś wybrałem się na kolejną, 12 już edycję Katowickiej Kuchni Społecznej KLIK
Całość odbyła się na świeżym powietrzu przy Klubie Podróżników Namaste KLIK
Rześkie powietrze i miła atmosfera sprzyjała jedzeniu. Ale niech zdjęcia same mówią za siebie. Dorzucam jeszcze zdjęcie i mniej więcej przepis na pasztet z kaszy (być może był dla niektórych za mało pikantny, ale chyba lepsze to niż jakby był za ostry. było sporo sosów i past, więc myślę, że można było pokombinować).



- dużo, dużo kaszy jęczmiennej (cały wielki gar)
- szklanka zmielonego słonecznika
- pół szklanki zmielonego siemienia lnianego
- 1/4 szklanki zmielonego sezamu
- 1/3 szklanki zmielonej dyni
- 2 łyżki mąki żytniej
- sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie
- ze 2 łyżki oleju
- trochę słonecznika na wierzch

Kaszę ugotować na lekko ciapato. Wymieszać ze wszystkim, włożyć do foremki, ugnieść, posypać słonecznikiem i piec przynajmniej godzinę.




















Może Cię zainteresuje:

0 komentarze

Like us on Facebook

Subscribe