Lubię placki! #3 borówki i żyto

Nareszcie pojawiły się borówki. Niestety na razie tylko amerykańskie i w cudownej cenie 22zł, ale są. Oszczędnie wykorzystywałem moje 20 deko przez ostatnie trzy dni, a dzisiaj rano resztka dokonała żywotu w plackach:

- 1 banan
- mleko sojowe
- mąka żytnia
- dużo cynamonu
- ze 2 łyżki oleju
- 2 szczypty sody
- borówki

Banana rozgnieść i wymieszać ze wszystkimi innymi składnikami. Ja smażyłem na suchej patelni na niewielkim ogniu. Tak to wyszło:


Ostatnimi czasy coraz bardziej przekonuję się do mąki żytniej. Jakoś bardziej mi smakuje niż biała. Albo pół na pół, żytnia i pszenna. Rzeszy z białej mąki smakują i ostatnio tak jakoś nijak, szczególnie naleśniki. Nie wiem czemu. W przepisie dałem też banana zamiast cukru i jestem z tego zadowolony - poprawił konsystencję no i fajnie skomponował się z cynamonem.